Medisch‎ > ‎

Spondylitis Ankylosans

Spondylitis Ankylosans in het kort
De naam

De oude benaming Ziekte van Bechterew wordt heden meer en meer vervangen door de term Spondylitis Ankylopoëtica of Spondylitis Ankylosans, afgekort als SA of SpA.
De naam spondylartropatie (spondylartitis) verwijst naar inflammatoire reumavormen zoals ankyloserende spondylitis ( Spondylitis Ankylosans, Ziekte van Bechterew), psoriatische artritis, Syndroom van Reiter...
Bij wie?

SA treft meer mannen dan vrouwen (verhouding 2,5 op 1) en komt weinig voor bij kinderen. Waarschijnlijk is het ook familiegebonden. Lees meer.
Wat en waar?

De ontsteking begint meestal onderaan de ruggengraat of in het bekken (sacro-iliacaal gewricht). De verbinding tussen het heiligbeen en het bekken vertonen bij SA meestal de eerste radiografische afwijkingen.
De ruggengraat bestaat uit een aaneenschakeling van beenderen, de ruggewervels. Daar waar de ruggewervels elkaar raken zijn er gewrichten. De ontsteking begint aan de randen van deze gewrichten.
Als gevolg van deze ontsteking wordt er littekenweefsel gevormd dat de ruimte tussen twee beenderen (bijvoorbeeld wervels) opvult. Zo geraakt het gewricht verstijfd. Het littekenweefsel kan uiteindelijk tot bot omgevormd worden. Het zal dan de ruimte tussen de twee beenderen innemen. Het gewricht is daardoor verstijfd: de twee beenderen vormen nu als het ware één been. Gebeurt dit in extreme, veeleer zeldzame, gevallen over het ganse verloop van de ruggengraat, dan spreekt men in medische kringen over een bamboo spine of over een bamboo wervelzuil. Uiteraard is deze wervelkolom in geen enkele richting meer te mobiliseren.
SA veroorzaakt soms de typische verstijving van de nek en de rug. Door de verstijving heeft de patiënt de nijging een voorovergebogen houding aan te nemen.

De ontsteking gaat meestal gepaard met veel pijn en bewegingsbeperking. De patiënt klaagt van chronische pijn. Hij wordt in de vroege ochtend dikwijls wakker van de pijn en de stijfheid.
Gewrichten Meestal zijn het de gewrichten van de rug en het bekken die aangetast worden.
Bij enkele andere patiënten zijn ook de heupen en de schouders aangetast. In enkele zeldzamen gevallen zijn ook andere gewrichten betrokken: knieen, enkels... Lees meer...
Erfelijk?

De ziekte is erfelijk, gecorreleerd met een positieve HLA b 27. Een positieve HLA b 27 betekent dat men voorbeschikt is voor de ziekte. Deze voorbeschiktheid is erfelijk maar betekent niet dat men die ziekte ook zal krijgen. Lees meer.
Levensverwachting?
Door een betere behandeling zoals het oefenen en de Anti-TNF geneesmiddelen is de levensverwachting genormaliseerd. Lees meer.
Behandeling

De behandeling berust op drie pijlers: pijnstillers, ontstekingsremmers, kinesitherapie en een intensieve oefentherapie.
Het oefenboekje, uitgegeven door de Vlaamse Vereniging voor Bechterew-Patiënten vzw (VVB), is een nuttig hulpmiddel zowel voor de kinesitherapeut als voor de patiënt. Het bevat naast informatie tal van oefeningen specifiek gericht naar de SA-patiënt.
De derde druk werd volledig herwerkt zonder afbreuk te doen aan het concept "oefenen".
Dagelijks gedurende een tien minuten oefenen kan dikwijls volstaan de beweeglijkheid te behouden. Zachte sporten als zwemmen, wandelen, Tai Ji, yoga en badminton, kunnen heel wat helpen.
De behandeling is van groot belang om een verstijving in een slechte stand te voorkomen.

Spondylitis AnkylosansBron: Vlaamse Vereniging voor Bechterewpatienten
Comments